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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

A7 R 2006

Mr. Michael Ritchie Ref. No.: 05-0186
Hazardous Materials Specialist

Minnesota Department of Transportation

Office of Freight and Commercial Vehicle Operations, Mail Stop 420

1110 Centre Pointe Curve

Mendota Heights, MN 55120-4152

Dear Mr. Ritchie:

This is in response to your July 28, 2005 letter regarding carrier requirements and
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Under the HMR, may a carrier halt a transport vehicle at its facility for the purpose of
commercial gain or operational purposes (e.g., waiting for additional cargo to fill a
trailer or to accommodate a delayed delivery request by a consignee)?

Al.  In accordance with § 177.800(d) all shipments must be transported without
unnecessary delay. Delays that are part of normal commercial operations, regulatory
compliance, and general safety are not considered “unnecessary” delays.
Consolidating shipments, brief delays to accommodate consignee delivery schedules,
and compliance with the HMR or other regulations (e.g., the Federal Motor Carrier
Safety Regulations (FMCSR; 49 CFR Parts 350-399)) are not unnecessary delays.

Q2.  If a driver must rest to comply with FMCSR requirements for hours of service, is this
an “unnecessary’”’ delay?

A2.  No. See Al.

Q3.  If a carrier stores hazardous materials prior to delivery to the consignee is this
considered “‘storage incidental to movement” (e.g., the consignee is unable to accept
the shipment and request that the carrier hold the shipment at their facility)?

A3.  Yes. Storage incidental to movement is defined in § 171.8 as storage by any person
between the times that a carrier takes physical possession of the hazardous material
for the purpose of transporting it until it is physically delivered to the destination on
the shipping document.
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Q4. Ifadriver stops a transport vehicle containing hazardous materials at a rest area to
await instructions from the consignee or a dispatcher is this “storage incidental to
movement?”

A4. Yes. See A3.

Question 5 in your letter pertains to the FMCSR; we have not addressed this question in our
response as it pertains to regulations outside the prevue of this office. It appears that you
have already sent a copy of your request to the Federal Motor Carrier Safety
Administration’s field office in Olympia Fields, Illinois.

In your letter, you also express an interest in a preemption determination. You may apply for
a preemption determination in accordance with 49 CFR Part 107, Subpart C. Your
application may be submitted:

By mail:

Associate Administrator for Hazardous Materials Safety
(Attn: Hazardous Materials Preemption Docket)
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590-0001

By Fax:

Associate Administrator for Hazardous Materials Safety (Attn: Hazardous Materials
Preemption Docket), at 202-366—5713

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

]
r\/i/" "‘/)[\ /
Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

Cc: Mr. Joe DeLorenzo, USDOT/FMCSA, 19900 Governors Drive, Suite 210, Olympia
Fields, IL 60461
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Minnesota Department of Transportation

Office of Freight and Commercial Vehicle Operations
Mail Stop 420 Tel: 651/405-6060
1110 Centre Pointe Curve Fax: 651/405-6082
Mendota Heights, MN 55120-4152 p
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USDOT/PHMSA

DHM-10 ne
400 Seventh St. S.W. Ca ? ‘f

Washington, D.C. 20590 Ol ¥

July 28, 2005

Mr. Joe DeLorenzo
USDOT/ FMCSA

19900 Governors Drive
Suite 210

Olympia Fields, IL 60461

Gentlemen:

A county in this state has issued a county ordinance that controls storage, and parking of
trucks containing hazardous wastes. The ordinance requires any facility that stores
hazardous waste on or off a vehicle for more than 24 hours, to obtain a transfer facility
permit. The county ordinance references State laws and rules, which in turn reference
USEPA regulations in 40 CFR 263.12.

Some of these vehicles require hazmat placarding pursuant to 49 CFR part 172, subpart
F. Many of the vehicles are in interstate commerce, as the carrier involved indicates they
haul hazardous waste in 40 states. The carrier has its headquarters in this county. It is
registered with both the USDOT and Mn/DOT as a hazmat carrier. The carrier is
concerned with local ordinances like this one around the country. If a vehicle with
hazardous waste is stopped more than 24 hours, for repairs, to await additional cargo or
to let a driver catch up on hours of service, they could be required to have local permits to
park or store hazmat or hazardous waste. They ask if this is consistent with federal law or
rules.

Staff from the county and the carrier, have asked for Minnesota DOT’s assistance in
clearing up this matter. In our opinion, this situation calls for interpretation or
clarification of both the Federal Hazardous Materials Regulations (HMR) and the Federal
Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR). I believe this ordinance and its application
bring up issues that are addressed in the HMR and the FMCSR and so I have addressed
this letter to both PHMSA and FMCSA and we are requesting that both administrations
in the USDOT review and comment. Applicability of USEPA and local environmental
laws concerning transport of hazardous waste is an additional issue.

An equal opportunity employer
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49 CFR W@@G(WQQESMME%H&%WS of hazardous materials must be transported
without unnecessary delay, from and including the time of commencement of the loading
of the hazardous materials until its final unloading at destination.” On March 28, 2002,
FMCSA issued a bulletin “HM Issues #2 HM Safety & Security Regulations” that cited a
shipment of ammonium nitrate fertilizers that was delivered more than 10 days after it
was accepted for shipment as a violation of this section.

1. What is “unnecessary delay” per this regulation? If a hazmat load comes to rest at
the carrier facility or other location for business reasons (seeking additional cargo
to fill the trailer, or because the receiver or consignee can’t accept it untila
specified date) does this constitute unnecessary delay?

2. If a hazmat driver stops at a rest area or truck stop for 6 or 8 hours to comply with
the hours of service regulations, is this stop an unnecessary delay per 49 CFR
177.800(d)? If the driver stops for 34 hours pursuant to 49 CFR 395.1 (o) and
395.3 (¢)?

Docket HM —223 was issued by USDOT as a final rule on October 30, 2003. This
rulemaking was issued to clarify the applicability of the HMR. In 49 CFR 171.1 (d), it
identifies functions not subject to the requirements of the HMR. In the preamble to HM-
223, on page 61929, it addresses the relationship between EPA and EPA authorized state
programs and the HMR and notes that the authority of EPA state authorized program to
enact requirements that are more stringent than federal requirements is limited in the area
of hazardous waste transportation. The preamble language also notes that RCRA state
programs must be consistent with federal hazmat law and regulations, or they may be
subject to preemption.

3. [Ifa carrier picks up a load of hazardous waste, and brings it to the carrier’s
facility, while waiting for the consignees OK to deliver, or for drivers to become
available, without repackaging the hazmat, is this storage incidental to
transportation, or unregulated by the HMR per 171.1 (d)?

4. If the carrier noted in question 3 is parked and waiting at a highway rest area or at
a truck stop, rather than at the carrier facility, do the same requirements apply?

5. If'the unit is placarded or marked, making the carrier subject to 49 CFR part 397,
do the attendance (397.5) and parking (397.7) regulations apply at a highway rest
area or truck stop?

6. Can a State or Local government require a carrier with hazardous waste in storage
incidental to transport, to obtain a local government hazmat or hazardous waste
storage or facility permit?

Thank you for your consideration of these issues. Both the carrier and the county have
indicated a willingness to settle this issue based on your guidance.

Michael Ritchie

Hazardous Materials Specialist
Minnesota DOT

An equal opportunity employer



